Šatorsko jezero, manje poznata jezero u BiH

Šatorsko jezero, manje poznata jezero u BiH

Ovo jezero se nalazi na Šator planini i spada u najljepša jezera u zemlji. Činjenica da je ostalo ispod turističkog radara jeste i njegov glavni adut. Jezero je čisto, divlje i netaknuto

Šatorsko jezero je ledničko jezero na nadmorskoj visini od 1.488 m. Nalazi se na zapadu Bosne i Hercegovine, ispod istoimene planine. Zaljeđeno je od decembra do aprila pri čemu debljina leda dostiže i do 70 cm. Temperatura vode u ljetnim mjesecima kreće se i do 20 °C , pa mnogim izletnicima i planinarima omogućava ugodno kupanje. Ovo predivno jezero, koje je ujedno i jako čisto, široko je 120 m, dugo 280 m, a dubina je oko 7 metara.

Na dnu jezera su biljke potamogeton i zbog njih providnost vode iznosi i do 4 metra. Boja vode je zelena zbog trave i biljki koje rastu na dnu jezera, a uzdižu se do površine vode i stvaraju čitavu podjezersku šumu. Iz Šatorskog jezera izvire Mlinski potok, koji se kasnije spaja sa Šatorskim potokom i tako nastaje rijeka Unac.

Satorsko jezero

Samo jezero je okruženo brojnim oštrim vrhovima i klisurama, gustim borovim šumama, pa čitav ambijent deluje kao neka epska fantastika minulih vremena. Jezero je opkoljeno sa sjeverne, istočne i južne strane padinama i vrhovima Velikog i Malog Šatora i Babine Grede. Te se impresivne klisure dižu od samog jezera sa visinskom razlikom od preko 400 metara. Naročitu sliku pružaju takozvani Vražji Vrtovi na Babinoj Gredi. Sve ove padine obrasle su klekovinom bora, a na sjevernim ekspozicijama nalazi se vrlo rijetka i zaštićena vrsta Runolist (Leontopodinum alpinum).

Naš savjet je da ove godine uvrstite ovo mjesto za jedan zanimljiv izlet. Ukoliko se odlučite za zimski period, očaraće vas bajkovit prizor, kao izmišljen za romantični vikend ili jednodnevni izlet. U blizini s nalazi hotel u kom se putnici odmaraju. Iznad jezera se nalazi planinarska staza za sve zaljubljenike u aktivni odmor.

Do jezera se može doći automobilom, ali je ipak savjet da se dođe pješke. Društvo će vam sve vrijeme praviti nevjerovatno ljep krajolik.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.