Putovanja bez karantina uz pomoć nove aplikacije

Putovanja bez karantina uz pomoć nove aplikacije

Nova aplikacija koja će biti od pomoći putnicima u čuvanju i upravljanju njihovim potvrdama o testiranju i vakcinama protiv kovida 19 trebalo bi trebala biti predstavljena sljedećeg mjeseca.

Međunarodna asocijacija vazdušnog transporta razvija IATA Travel Pass. IATA se nada da će besplatna mobilna aplikacija biti ključ za ponovno otvaranje granica i ponovno pokretanje svijeta- bez potrebe za karantinom. Smatraju sebe “globalnim i standardizovanim riješenjem koje će moću da potvrdi autentičnost svih dokumenata potrebnih da bi neko putovao”, aplikacija Travel Pass funkcioniše na četiri načina.

Prvo, postoji globalni registar zdravstvenih zahtjeva, tako da putnici mogu da provjere šta je potrebno pre nego što odu na željeno odredište. Nakon toga, putnici mogu da pogledaju globalni registar centara za testiranje i vakcinaciju kako bi mogli da zakažu sastanke pre polaska.

Ovlašćene laboratorije i ispitni centri mogu putem aplikacije sigurno da izdaju potvrde o testiranju i vakcinaciji putnicima.

I na kraju, putnici mogu da upravljaju svojim digitalnim identitetom za beskontaktna putovanja: stvaranjem digitalne verzije pasoša na svom telefonu, primanjem i deljenjem kovid 19 potvrda o testiranju ili vakcinaciji, kao i da upravljaju drugom putnom dokumentacijom.

IATA na svojoj veb-stranici kaže: “Da bi ponovo otvorile granice bez karantina, vlade moraju biti uvjerene da su smanjile rizik od uvoza koronavirusa. Testiranje ili dokaz o vakcinaciju su rješenje”.

Ova nova digitalna platforma predstavlja modernizaciju postojećeg sistema sa papirnim testovima i sertifikatima o vakcinama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *