Za idealan odmor u Srbiji – pet nacionalnih parkova

Za idealan odmor u Srbiji – pet nacionalnih parkova

U Srbiji postoji pet nacionalnih parkova – Fruška Gora, Đerdap, Kopaonik, Tara i Šar-planina. Ujedno to je pet različitih destinacija i pet mogućnosti za aktivan odmor na svježem vazduhu.

Prošle godine, u smeštajnim kapacitetima oko svih nacionalnih parkova se tražio krevet više tokom cele ljetnje sezone, nagrašava direktorka Turističke organizacije Srbije, zato svi oni koji planiraju da odmor provedu u nekom od ovih pet parkova prirode, trebalo bi već da krenu sa planiranjem.

Ovo su 5 nacionalnih parkova:

Nacionalni park Tara

Tara je posebno zabelježila veliki porast posjeta u prethodnoj godini, a kao Nacionalni park je jedinstvena u više aspekata, počev od jedinstvenih endemskih biljnih vrsta, kao što je Pančićeva omorika, na primjer, do bogatsva životinjskog svijeta.
„Mogućnost da sa rendžerima u Nacionalnom parku Tara napravite jedan izlet i ukoliko vam se posreći da sretnete mrkog medveda su inzvanredne stvari, Tu su i nezaobilazni vidikovci na Tari, Zaovinsko jezero, tepih livada. U blizini je i Perućac i Bajna Bašta, tako da pruža puno sadržaja za različite ukuse“, dodaje Labovićeva.

tara
Foto: Opština Bajina Bašta

Fruška gora

Fruška gora ili Srpska svijeta gora, sa svoijih 16 manastira u sklopu Nacionalnog parka, uz predivnu prirodu, nudi i vina, vinograde i vinarije u kojima će i najzahtevniji i najbolji poznavaoci vina ostati bez negativnog komentara. Važno je pomenuti i blizinu Sremskih Karlovaca i Novog Sada što pruža mogućnost da se sadržajno provede vreme na Fruškoj gori.

„Moram obavezno da pomenem i banju Vrdnik, s obzirom na to da je ona bila među nekoliko destinacija koje su u 2020. godini zabeležile još veći broj poseta u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Ovim rezultatom se ne može puno destinacija pohvaliti“, dodaje direktorka TO Srbije.

fruska gora josip andracic antonov
Foto: Josip Andracic- antonov

Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik sigurno ne treba posjebno predstavljati, no on je tokom zime poznat samo kao skijaški centar. Međutim, kada se snijeg otopi, osim gondole koja ćje prošle nedelje puštena u rad i koja povjezuje Brzeće sa vrhom Karaman, turistima je na raspolaganju veliki broj pešačkih staza, ali i razne „adrenalinske ture“, obilasci vodopada i drugih prirodnih ljepota koje ostanu neprimećene tokom zimskih meseci.

kopaonik


Geopark Đerdap

Područje Đerdapa je odlukom Izvršnog savjeta Unesko-a upisano na listu od 160 svjetskih geoparkova i proglašen prvim geoparkom u Srbiji. U samo 44 zemlje svijeta postoje geoparkovi, a Nacionalni park Đerdap se pruža skoro 100 kilometara uz obalu Dunava i da pored nevjerovatne prirode, nudi bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Činjenica je da su još od praistorije ljudi živeli na ovim prostorima, govori koliko je bogatstvo onoga što može da se vidi i da se pojseti. Osim Lepenskog vira, tu je i Golubački grad i tvrđava koja je nedavno obnovljena.

djerdap

Šar-planina

Nacionalni park Šar-planina nalazi se na listi Međunarodno značajnih područja za biljke kao IPA područje. Zbog velikog prisustva retkih i ugroženih vrsta ptica, Šar-planina je uvrštena i u listu najvažnijih područja ptica u Evropi. Takođe, ovo područje je identifikovano i kao Emerald područje značajno sa stanovišta primjene Konvencije o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa, a nalazi se i na Nacionalnoj listi jednog od 10 potencijalnih rezervata biosfere u okviru Uneska.

sar planina

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.