Na današnji dan srušen je Stari most u Mostaru

Na današnji dan srušen je Stari most u Mostaru

Uz zvuke sirene za opću opasnost, skokom bez aplauza, te spuštanjem ljiljana u Neretvu, u subotu ujutro je obilježena 26. godišnjica rušenja Starog mosta u Mostaru, piše Jutarnji list.

Na današnji dan, u 10 sati i 16 minuta, 9. novembra 1993. godine, Stari most, remek-djelo osmanske arhitekture na Balkanu, prvobitno izgrađen sredinom 16. stoljeća, obrušio se u Neretvu, nakon višednevnog granatiranja teškim artiljerijskim projektilima s položaja Hrvatskog vijeća obrane, sa okolnih brda iznad Mostara.Čast da skoči na obilježavanju najtužnije mostarske godišnjice pripala je skakaču Jasminu Kresi. Skočio je po nevremenu i jakoj kiši.

“To je naš posao, skakali bi i da padaju ćuskije. Ovo je bio skok i za sve poginule borce. Ništa ovo nije radosno, ovo mi je najteži skok, a ujedno i najradosniji. Pomiješane su emocije”, kazao je hrabri skakač.

Saša Oručević iz Kluba skakača u vodu Mostari kaže kako je ovo najtužniji dan u povijesti Mostara jer je tada srušen simbol Mostara koji je bio i simbol ljubavi i suživota.

“To su neke vrijednosti kojih se ljudi u zadnje vrijeme odriču. Mi uradimo ono što možemo i tako već godinama, desetljećima. Skok bez aplauza u 10:16 kao naša poruka da se to nikad i nigdje više ne ponovi”, kazao je Orušević.

Ramiz Tiro, jedan od onih Mostaraca koji najbolje pamti 1993. godinu, sjeća se da je vijest o rušenju Starog mosta čuo u logoru Heliodrom.

“Dva tenka su stalno pucala iz tog pravca, a nama su se prevrtali prazni trbusi, nismo mogli ništa učiniti. Na današnji dan je pao naš najdraži dio mladosti. Iako smo bili umorni i gladni, plakali smo kao da nam je umro neko najmiliji. Koji dan kasnije kao logoraš radeći na brdu Hum gledao sam ruševinu mosta i bilo mi je još teže”, kaže Ramiz Tiro, prenosi Jutarnji list.

Ovogodišnjoj manifestaciji obilježavanja rušenja Starog mosta pridružili su se učenici, roditelji, profesori i direktori osnovnih i srednjih škola te brojni građani Mostara.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *