Zlatibor i tokom pandemije najposećenija destinacija u Srbiji

Zlatibor i tokom pandemije najposećenija destinacija u Srbiji

Pandemija korona virusa uticala je na svaku sferu društva, privrede i individualnih života. Turizam je nesumnjivo jedna od najpogođenijih oblasti, čije se funkcionisanje moralo iz temelja promjeniti. Bolje rijeći – potpuno otkazati. No, očekivalo se da će trajanje promjena i otkazivanja i njihove posljedice biti znatno veće i teže. Putovanja su najbolji dokaz da se vrlo lako oporavljamo od vanrednih stanja i strašnih zabrana. Konkretno, situacija na Zlatiboru i posjećenost planine tokom ljetnjih mesjeci su najbolji pokazatelj da je želja za zadovoljstvima jača od straha.

Nakon ukidanja vanrednog stanja došlo je do nagle ekspanzije zlatiborskog turizma i popunjavanja svih smještajnih kapaciteta na planini. Maj je bio varljiv, ali već u junu, julu i avgustu došlo je do tako velikog interesovanja da je željeni objekat trebalo rezervisati i do mjesec dana pre planiranog odlaska. Ono što je turiste privuklo jeste činjenica da je Zlatibor destinacija koja pruža raznovrsne sadržaje i mogućnosti, koji u potpunosti mogu da odgovore na sve zahjteve novonastale situacije.

Boravak na Zlatiboru i mere zaštite od virusa

Iako kruži mit da je Zlatibor preurbanizovana, preskupa destinacija, koja ne može da pruži ono što je glavni zadatak planine, realnost je nešto sasvim drugo. Planina je prebogata prostorima koji omogućavaju da se udaljite od gužve i uživate u zelenilu, čistom vazduhu i prelepim pogledima. Čim se malo udaljite od Zlatiborskog jezera, pred vama se pružaju planinske padine, savršene za postavljanje ćebeta i druženje sa pitomom prirodom, koja leči najbrže i najbolje.

Jedan od takvih prostora je Ribničko jezero — zeleno-plava vodena površina okružena borovom šumom. Na putu ka Torniku i manastiru Uvac, na oko osam kilometara od Zlatiborskog jezera, smešten je ovaj zadivljujući prirodni kompleks. On krasi Zlatibor još od 1971. godine, kada je stvoren na brani reke Crni Rzav. Odmah po silasku sa puta, sa leve strane, u uvali se ukazuje mesto koje je savršeno za odmor, opuštanje, sunčanje, pecanje. Zvanično obaveštenje je da je kupanje u Jezeru zabranjeno. Ipak, po licima kupača vidi se da je površina savršena i za kupanje. Ovo je jedan od najboljih predstavnika netaknute prirode na Zlatiboru. Ipak, nikako nije reč o neuređenom, zapuštenom prostoru. Sve oko Jezera je sređeno i doterano, samo ne urbanizovano i modernizovano. Isto se može reći i o čitavom naselju Ribnica, u kome se Jezero nalazi. Naselje je sačuvalo pravu planinsku autentičnost. Njegovi simboli su planinske kućice, brzi potoci, kao i opisana plava vodena površina.

Ovo je savršeno mjesto za sve one koji vole planinu zbog njene prirode, čistog vazduha, predivnih boja i mira koji pruža.

Izolovane brvnare i planinske kuće – savršeni prostori za održavanje distance

Još jedan od razloga posećenosti Zlatibora jeste vrlo široka ponuda u okviru kategorije Zlatibor smeštaj. Zahvaljujući svojoj razvijenosti, smeštajni kapaciteti su uspeli da se prilagodi novonastaloj situaciji i posjetiocima ponude najbolja moguća riješenja. Tokom ovog varljivog perioda svakako su najpoželjniji bili objekti koji se nalaze u mirnim, izolovanim djelovima planine, a koji omogućavaju da pronađete prekopotreban mir i uživate u tišini. Brvnare na Zlatiboru postale su žiža interesovanja i još jedan od razloga zbog kojeg smo pohrlili na planinu.

apartmani zlatibor planina apartman natural wood 38Osim brvnara, idealan ugođaj u kriznoj stiuaciji pružaju planinske kuće. Njihova glavna prednost je mogućnost iznajmljivanja čitavog prostora, što znači da je kontakt sa drugim ljudima sveden na minimum, a samim tim i mogućnost zaraze. Ono što odlikuje obe vrste smeštaja jeste posedovanje uređenih dvorišta i vrtova oko objekata, opreme za roštilj, prostora za dječju igru. Sve ovo ih pretvara u komplekse koji zadovoljavaju sve potrebe novih načina boravaka. Oni omogućavaju da dobijete sve na jednom mestu.

Verujemo da je gore navedenim objašenjeno zbog čega je Zlatibor bio utočište tokom teških trenutaka. Isto se može reći i za Uvac, Zlatar, Taru i mnoge druge destinacije bogate mjestima za odmor u tišini. Srbija je zemlja koja se može pohvaliti izuzetno velikim brojem takvih prostora. Ovo znači da ćemo u njoj uvek moći da nađemo sklonište i mir. To nam dokazuje da Grčka nije jedino mesto za odmor, kao i to da lepote Srbije treba da volimo i onda kada nije. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.