Nacionalni park Sutjeska

Nacionalni park Sutjeska

Kao što svi znamo, naša prelijepa Bosna i Hercegovina obiluje sa pregršt prirodnih ljepota koje su jedna od druge udaljene na svega par sati vožnje. Svaka opština ima svoj turistički potencijal koji može ponuditi, kako državljanima BiH, tako i ljudima iz stranih zemalja.

Jedan od prirodnih bisera jeste Nacionalni park Sutjeska, koji je najstariji i najveći nacionalni park u Bosni i Hercegovini i dom je jednoj od najvećih prašuma u Evropi. U okviru Nacionalnog parka je i najviši vrh planine Maglić, ovo je ujedno i najviši vrh u BiH. Ono po čemu je Sutjeska poznata u široj javnosti, ali i cijelom svijetu, jeste da se ovdje odigrala bitka na Sutjeci za vrijeme Drugog svjetskog rata.

IMG 4129

Ovaj biser Republike Srpske nalazi se na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Od Sarajeva je udaljen oko 100 kilometara, odnosno 2 ipo sata lagane vožnje, od Foče je udaljen svega 40ak kilometara, od Mostara je razdaljina oko 130 kilometara, a od Banja Luke 292 kilometara, odnosno oko 5 sati vožnje.

Nacionalni park Sutjeska se prostire na preko 16.000 hektara i 66% je prekriven šumama, a ostatak čine livade, pašnjaci i goleti, zato nas ne čudi podatak da je jedan od najvećih Nacionalnih parkova. Atrakcije u okviru Nacionalnog parka Sutjeska koje treba posjetiti su sljedeće: jezero Gornje i Donje bare, vidikovac Skakavac, rijeku Sutjesku, klisuru Vratar, Spomenik Bitke na Sutjesci, prašumu Perićicu, vrh planine Maglić, planinu Volujak, Trnovačko jezero i rafting na Tari. Takođe, u Nacionalnom parku vidjećete i čarobni niz planinskih vijenaca koji se smjenjuju, fascinantne pejzaže, ali i hidrološki fenomen – vodopad Skakavac koji je visok 76 metara.

Nacionalni park Sutjeska je bogat brojnim stazama za pješačenje i vožnju biciklom. Sigurni smo da ćete, bilo šetnjom ili vožnjom bicikli, uživati u prekrasnoj prirodi i da ćete svakim novim korakom doživjeti nezaboravno iskustvo. Ukupno ima 9 pješačkih staza, od kojih je najduža i najteža ona od 22 kilometara i potrebno je čak 8 sati da se pređe uz umjereno hodanje i bez odmora. Ove staze zahtjevaju oprez i odličnu kondiciju, ali i odgovarajuću obuću i odjeću. Najkraća staza iznosi svega 2 kilometara, staza VI Prijevor – Maglić, kategorizovana je kao teška jer je zapravo riječ o planinskoj stazi. Da biste se penjali ovom stazom potreban vam je stručnjak vodič/planinar, kao i odgovarajuća oprema, kaciga, remenje, kramponi i sjekira za led, tako da je ovaj Nacionalni park idealan i za ljubitelje planinarenja. Dok za ovisnike adrenalina postoji rafting na rijeci Tara u kanjonu Sutjeske.

IMG 4162

U bespućima Parka možete vidjeti gotovo sve biljne vrste. Postoji preko 2.600 vaskularnih biljnih vrsta, endemičnih ljekovitih jestivih šumskih plodova, pa čak i oko 100 vrsta jestivih gljiva. Raznolikost i bujnost biljnog svijeta doprineli su opstanku brojnih životinjskih vrsta. U Parku se nalazi 36 vrsta i 18 familja sisara, odnosno divokoze, divlje svinje, medvjed, vuk, lisica, zec, vjeverica, divlja mačka, slijepo kuče i druge.

Da je Nacionalni Park bogat florom i faunom nas ne može začuditi, jer je tu najveća prašuma Perućica koja nas je očarala svojom ljepotom. Ovaj prirodni dragulj je stavljen pod strogu zaštitu  i i jedan je od posljednih očuvanih prašuma u Evropi. Perućica zauzima područje oko 14 kvadratnih kilometara i prepuna je prekrasnih netaknutih prirodnih prizora. U ovoj bajkovitoj prašumi se nalaze stable koja su stara preko 300 godina, a smatra se da je sama šuma nastala odmah nakon ledenog doba, odnosno pre oko 20.000 godina. Ovdje se mogu pronaći stable koja su visoka preko 50 metara, a trenutno, najviše izmjereno drvo je visoko 57, 4 metara, dok je rekorder stablo koje je bilo visoko 62 metara, ali je nažalost palo.

Ovo prirodno bogatstvo ima veoma guste šume, dok je u nekim djelovima neprohodno, ali i zaštićeno i ne može se proći. Zato je savjet upravitelja Nacionalnog Parka gospodina Dejana Pavlovića, a svakako i naš, da posjetu obavezno najavite i unajmite vodiča.

Ono što moramo napomenuti je to da je vidikovac Skakavac na svega 100 metara od puta i da ga treba obavjezno posjetiti. Do vidikovca vodi uska stazica, a priroda je prijeljepa. Oko vas su predjeli obrasli stoljetnim stablima i niskim rastinjem, a sa svake grane se čuje cvrkut ptica i skakavaca. A onda dolazite do prizora od kog zastaje dah. Vodopad Skakavac je smješten među visokim stijenama, odakle se spušta u rijeku Sutjesku.

Poslije predivnih prizora, uputili smo se do spomenika na Sutjesci. Spomenik je simbol događaja koji se odigrao u Drugom svijetskom ratu. Sastoji se od dvije simetrično postavljene kamene gromade visoke 19 metara između kojih se nalazi – prodor. Spomeničke mase jesu skulpture čije izlomljene površine u dramatičnom ritmu simboliziraju nezadrživu snagu. Kad se prođe kroz taj prodor i iziđe na otvoreni prostor, nailazi se na staze od kamena na kojima su ispisani nazivi jedinica koje su se borile na tom području. One se kreću u svim smjerovima, kreću se u život, budućnost. Jer, “Sutjeska” i nije smrt, ona je život i pobjeda – kaže umjetnik.

Naš prijedlog je da obavezno posjetite Nacionalni Park Sutjesku i uživate u preljepim prizorima koje je priroda sama kreirala. Ono što je jako važno napomenuti je da je put ka prašumi makadamski što može otežati vožnju. Iako do samog ulaza ima svega 6-7 kilometara, trebalo nam je više vremena, tako da budite spremni i strpljivi, jer za ovu prirodu i prelijepe pejzaže vrijedi putovati malo duže.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *