Vodopad Skakavac – skriveni biser BiH

Vodopad Skakavac – skriveni biser BiH

Okružen stoljetnom šumom, daleko od gradske buke, smješten je najpopularniji vodopad Skakavac, koji je omiljena turistička destinacija mnogim turistima koji dolaze u Sarajevo.

Skakavac se nalazi na oko 12 kilometara od glavnog grada Bosne i Hercegovine. Nakon prestanka asfaltiranog puta, ostaje vam svega kilometar ipo do vodopada. Nemojte se brinuti, put jeste neasfaltiran, ali je jako opuštajuće ići kroz šumu i slušati ptičice koje su svuda oko vas, tako da će vam lagana šetnja prijati.

Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Vodopad Skakavac je visok 98 metara što ga čini drugim po visini u Evropi. Proglašen je spomenikom prirode, kao i područje oko njega, što nas ne čudi, jer je priroda jednostavno savršena.

Ljepotu ovog mjesta čine i prelijepi vidikovci, a vodopad možete vidjeti i iz daljine. Naša preporuka je da obavezno siđete do samog podnožja Skakavca jer ćete, sigurni smo, biti oduševljeni. Do podnožja se dolazi pješice, uskom i strmom šumskom stazom koja je osigurana rukohvatima. Kroz put do vodopada, primjetićete raznoliki biljni i životinjski svijet. Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i rijetkim vrstama. Okolno područje je veoma heterogeno. Na ovom prostoru su najzastupljenije šume jele i smrče, kao i bukovo-jelove šume, s tim što je smrča prisutnija na više nagnutim terenima. U samoj blizini vodopada su razvijene termofilne šume, kao i šikare crnog graba, jesenje šašike i crnog jasena. Na ovom području zabilježeno je preko 1.500 vrsta biljaka, a šuma krije veliki broj zečeva, kuna, ptica, ali i vukova, medvjeda, lisica i drugih životinja.

Ukoliko se odlučite za posjetu Skakavc, pripremite se za duže pješačenje, jer sigurni smo, da ćete željeti svuda da stanete i zabilježite svaki detalj svojim fotoaparatom. Ovaj kraj predstavlja izazov i za bicikliste, speleologe, penjače, fotografe, sakupljače gljiva ili ljekovitog bilja.

Skakavac, sakriven od znatiželjnih pogleda pružiće vam mir, tišinu i odmor. Mještani Budimlije i okolnih sela nekada su vjerovali da ovo mjesto donosi sreću u ljubavi. Naime, među gustim rastinjem, uz žubor potoka u davna vremena ovdje su se sastajali parovi, koji su prema vjerovanju, kasnije imali srećan i blagorodan zajednički život. I danas ovo mjesto odiše blagom romantikom, ljubavlju i srećom.

Dovoljno je samo pratiti putokaze i male šumske staze i one će vas odvesti na predivno mjesto, gdje ćete odmoriti i duh i tijelo.

maxresdefault 1

Naša preporuka je da se obavezno obučete toplije, iako idete ljeti na ovaj vodopad, jer zbog nadmorske visine često može početi da pada kiša.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.