Vodopad Kravice – najljepši dragulj BiH

Vodopad Kravice – najljepši dragulj BiH

Jedan od najatraktivnijih lokaliteta u BiH, a blizu mjesta Ljubuški, jeste svakako vodopad Kravice, koji je nastao od rijeke Trebižat, pa je kao prirodni fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost.

Na samom ulasku očekuje vas ogroman parking, a zatim vozić sa kojim se možete provozati. Vozić ide na svakih desetak minuta. Ali naš prijedlog je da se polako spustite krivudavom stazicom, koja daje posevnu čar ovom mjestu.

9

Veoma je teško rjeći da li je ovaj dragulj ljepši kada mu prilazite sa gornje strane dok njegovu ljepotu još skriva zelenilo kojim je okružen ili kada se niz stepenice spuštate u njegovo podnožje, gdje vas očekuju predivni slapovi visoki os 26 do 28 metara. Slapovi koji se spuštaju niz stijenu grade fascinantni vodeni amfiteatar, koji svakodnevno posjećuje veliki broj turista sa svih strana svijeta.

Posebnu čaroliju i bajkoviti izgled, vodopadu, daju trava, lišajevi, mahovina i alge, koje su prekrile stjenu od dna do vrha. Osjećaj je nevjerovatan biti blizu vodopada, a ono što je čar ovog mjesta jeste to što je dozvoljen prilaz i kupanje, tako da slobodno možete plivati i osjetiti snagu vodopada i rashladiti se laganom kupkom ispod istog.

2 1

Uz vodu su smješteni ugostiteljski objekti, gdje se možete odmoriti, osvežiti velikim brojem alkoholnih i bezalkoholnih pića i pojesti razne specijalitete od roštilja i ribe. Ovaj hercegovački dragulj je pogodan za sve turiste, mlađe, starije, porodice sa djecom i idealno je mjesto za jednodnevne izlete u prirodi.

Jedina „mana“ ovog mijesta jeste teren uz vodu, koji je kamenit, pa se treba opremiti patikama ili sandalama za vodu. Oko vodopada se mogu vidjeti topole, smokve i konoplja. Do samog vodopada vodi popločano stepenište, a usput ćete moći da uživate u mediteranskom rastinju poput grmova nara kroz čije se narandžaste cvjetove ukazuju mlazovi kristalno čiste vode.

7

Cijena ulaznice po osobi je 4 KM (oko 2 eura), a ukoliko želite da koristite parking unutar samog kompleksa, platićete dodatnu naknadu u zavisnosti od vrste vozila. Prije ulaza imate i nekoliko štandova sa suvenirima, iako se na njima u većoj mjeri nalaze motivi Međugorja nego samog vodopada.

8

Svakog dana Kravice posjeti veliki broj turista iz dalekih zemalja, kao što su Australija, Novi Zeland, SAD, Velika Britanija i mnoge druge, pa zašto da vi ovo ljeto ne posjetite  ovaj prelijepi krajolik?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.