Drvengrad – magični grad filma

Drvengrad – magični grad filma

Između planina, Tare i Zlatibora, na brdu Mećavnik, sagrađeno je magično etno selo Drvengrad, po ideji filmskog režisera Emira Kusturice. Etno selo je nastalo za potrebe snimanja filma „Život je čudo“ i dom je svjetski čuvenog Kustendorf filmskog festivala.

Kao što i samo ime govori, u ovom etno selu, sve je sagrađeno od drveta. Drvengrad se sastoji od mnoštva autentičnih brvnara tipičnih za zlatiborski okrug koje su za potrebe etno sela prenijete na Mećavnik. Ima i gradsku kapiju, 13 ulica, 2 trga, bioskop, crkvu, pijacu, sportski centar, restorane, teniske terene, jednom riječju, posjeduje sve ono što jedan gradić treba da ima. Ulice i trgovi nose nazive poznatih ličnosti iz svijeta književnosti, filma i sporta, poput Ive Andrića, Federika Felinija, Aleksandra Tarkovskog, Maradone i drugih

Ideja za izgradnju Drvengrada, kod Kusturice se rodila za vrijeme snimanja filma „Život je čudo“. Fasciniran ljepotom, pod snijegom zavejanog Mećavnika, odlučio je da ovdje podigne svoj grad – mjesto gde će pronaći izgubljeni dom. U Drvengradu je sve u znaku filma, a naročito sredinom januara, kada se ovdje održava filmski i muzički festival „Kustendorf“. Tada ovdje možete sresti Džonija Depa, Moniku Beluči, Nikitu Mihalkova i druge poznate ličnosti iz svijeta filma.

drvengrad 29 maxresdefault 1280x627 1 mokra gora drvengrad i zlatibor 2069 Drvengrad 960x576 1

 

Ova predivna oaza nudi vam, ne samo tradicionalnu srpsku kuhinju, već i mogućnost da posjetite poslastičarnicu sa domaćim kolačima koji nikog neće ostaviti ravnodušnim. Takođe, obavezno iskoristite priliku da prisustvujete projekciji kratkometražnog filma koji je režirao Kusturica.

Naravno, posjeta Drvengradu ne bi bila potpuna a da ne odete da se vozite Šarganskom osmicom, jedinstvenom turističko – muzejskom željeznicom sa bogatom istorijom i vijugavom putanjom kroz nezamislivo prelijepe predjele Tare.

U Drvengradu postoji veliki broj aktivnosti kojima se možete baviti. Postoje staze za pješačenje, trčanje, vožnju bicikla, a za ljubitelje sportova sa loptom, tu je Kulturni sportski centar „Prokleta avlija“ koja omogućava igranje malog fudbala, košarke, odbojke i stonog fudbala. U okviru etno sela postoje i dva teniska terena pogodna čak i za igranje noću. Osobe koje uživaju u plivanju očekuje bazen koji je dobio ime po poznatom plivaču Miloradu Čaviću i njegove dimenzije su 14 x 16,7 metara. Temperatura vode je 25º C i u sklopu bazena je terasa za uživanje na Suncu. Nakon napornih treninga i šetnje možete se opustiti u đakuziju, slanoj sobi ili u sauni, a svakako možete zakazati i masažu za opuštanje mišića i relaksaciju cijelog tijela.

Mećavnik ima svoje skijalište koje površinski zauzima 20 hektara sa dvije žičare. Na 8 km udaljenosti od Drvengrada, za goste se organizuje prevoz mini busom. Vrh Iver na kome se skijalište nalazi je visine 1.490 metara, drugi je po visini na Tari. 

Na stazi je do sada organizovano preko 50 trka u raznim kategorijma, a učesnici su dolazili iz cijelog svijeta.Ovo je ujedno i prva ski staza u Srbiji sa vještačkim osnježavanjem. Četiri staze su crne kategorije, njihova ukupna dužina je oko 4 kilometara. Staze plave kategorije su na zapadnoj strani i na njima se može sankati.

Najveća vrijednost Drvengrada je što predstavlja sponu između prošlosti i sadašnjosti. Priču o Drvengradu je najbolje zaključiti riječima njegovog tvorca: „Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvijek živjelo. A nije nikad.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.