Etno selo Stanišići – odmor za oči i dušu

Etno selo Stanišići – odmor za oči i dušu

Ovdje se odmaraju i oči i duša, čovjek postaje plemenitiji, ali i mudriji, slušajući cvrkut ptica, žuborenje potoka i rad vodenica.

U srcu semberske ravnice, na samo par kilometara od Bijeljine nalazi se bajkovito etno selo „Stanišići“. Etno selo, van sadašnjeg vremena i prostora, vraća nas precima i u nama budi divljenje prema jednostavnosti nekadašnjeg načina života. U selu se nalazi dvadesetak autentičnih drvenih kuća, mljekarnik, vodenica, kovačnica, ambar za žito, stare kuće  i velike gostinjske kuće.

Etno selo Stanišići osnovano je 2003. godine zahvaljujući inspiraciji Borisa Stanišića. Više godina je putovao po selima srednje Bosne u potrazi za starim kućama i predmetima, koji će sačuvati predstavu o jednom vremenu i kulturi življenja sa kraja 19. i početkom 20. vijeka. Rezultat je ovo fantastično etno selo u sred semberske ravnice.

U selu se danas izdvajaju dvije cjeline. Jedna prikazuje svetovni život i izgrađena je od drveta. Čine je brvnare sa pokućanstvom koje su povezane popločanim kamenim stazama, a takve staze i vode do centra sela u kom se nalaze dva predivna smaragdna jezera. Druga cjelina je duhovnog karaktera i prestavljena je srednjevjekovnom arhitekturom, građenom u kamenu. Ova cjelina je ustvari skup replika istorijskog i religijskog značaja.

Kao što smo već napomenuli, selo čine vodenice, mljekarnik, kovačnica, kameni bunar, ambar, kao i autentične drvene kuće sa prikazom pokućanstva i narodnih nošnji. Mlin potočar naparvljen je 1937. godine i još je u upotrebi kao vodenica iz 1917. godine u kojima se još uvijek melje brašno za pogačice koje se služe u njihovim restoranim. Unutra se nalazi sve što je mlinaru bilo potrebno za boravak u njemu za vrijeme sezone mljevljenja žita.

Kuće pripadaju dinarskom tipu i napravljene su od drveta i sa visokim krovom. To je malo apartmansko naselje gdje su kuće spolja autentične, a enterijer je prilagođen savremenim potrebama gostiju. U jednoj od kuća, smještena je suvenirnica koja nudi proizvode starih zanata i domaće radinosti. Svi objekti ove cjeline smješteni su u blizini jezera i potoka koji između njih vijuga. Sa izvora stalno dotiče čista voda koja je svuda po selu i svojim tokom simbolizuje izvor života, postojanje i trajanje.

Duhovna cjelina nas vraća dublje u prošlost i sačinjena je od replika objekata sa raznih mjesta obilježenih pravoslavljem. Sa svjetovnim dijelom sela povezano je velikim kamenim mostom koji je replika Kozje ćuprije iz Sarajeva. Preko njega se dolazi do Krstionice koja je rađena po uzoru na malu crkvu koja postoji na Aljasci. U srcu ove cjeline je manastir Svetog oca Nikole, replika manastira Kumanice, zadužbine Nemanjića i u njemu su položene česnice moštiju Cara Uroša i Svetog oca Nikolaja. U manastiru se nalazi kivot sa česticama moštiju Svetog oca Nikole. Pored se nalazi manastirska kuća, konak, koja predstavlja primjerak srednjevjekovne gradnje.

U blizini monaške kuće, na jezeru, nalazi se kameni amfiteatar sa 380 mjesta, koji je predviđen za kulturne manifestacije pod vedrim nebom.

U etno selu Stanišići postoji i luksuzno, ali tradicionalno opremljen smeštaj, te je ovo selo idealno za porodične, poslovne i turističke posjete. Bajkovito selo ima raznovrsnu ponudu za goste svih uzrasta i dobi, kao i svih želja. Sigurni smo da ćete uživati u izlovanom i ušuškanom mjestu, daleko od gradske gužve i buke, a svakako smo sigurno da ćete uspjeti da odmorite i dušu i tijelo.

Stanišići u okviru svog malog grada imaju dva hotela, hotel Pirg i hotel Ras. Hotel Pirg građen je u srednjevijekovnom stilu i čine ga dvije kule, od koje je jedna replika Pirga Svetog Save sa Hilandara. Hotel Ras je moderan hotel visoke kategorije, posjeduje 5 zvjezdica, i izgrađen je po najvišim evropskim standardima projektovanja i gradnje.

U sastavu kompleksa je wellness & spa centar Leonida, gde ćete, sigurni smo, uživati tokom vašeg boravka u ovom predivnom selu. Wellness centar je savremen i moderno opremljen i prostire se na površini od 3.500 m2.

Etno selo Stanišići je idealno mjesto za vaš odmor, jer pored prelijepe prirode, starih građevina i modernog wellnes & spa centra, nalaze se i restorani, kafići, svečane sale za vaše najljepše trenutke, a tu su i stadioni i sportski tereni.

Posjetite „Stanišiće“ i prepustite se čarima bajkovitog etno sela, koje će zadovoljiti sva vaša čula.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.