Smaragni raj za idealan odmor – Boračko jezero

Smaragni raj za idealan odmor – Boračko jezero

Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama, veliki broj rijeka, planina i jezera tokom cijele godine mamac su za strane turiste. Jedan od bisera prirode koji svakako treba posjetiti je i Boračko jezero.

Boračko jezero nalazi se na svega 20ak kilometara od grada Konjica. Podno planine Prenj, leži smaragno jezero koje je omiljena destinacija mnogih građana Sarajeva, Konjica i Mostara, a sve češće i stranih tusrista. Mi smo putovali iz pravca Konjica vijugavom cestom i naša topla preporuka je da, prije nego što se spustite do jezera, zastanete na vidikovac u uživate par minuta u prekrasnom pogledu na jezero i okolinu.

Boracko jezero 2 Boracko jezero 5

Jezero je dugačko 786 metara, široko 400 metra i dubine je do 14 metara, oblika je elipse sa smaragnom bojom i ne čudi da spada u jedno od najljepših prirodnih jezera u Bosni i Herecegovini.

Boračko jezero idealno je mjesto za porodični odmor jer ima pregršt sadržaja što će učiniti vaš odmor nezaboravnim i poželjećete da se svake godine vratite ovom divnom mjestu. U okruženju postoje i apartmani, ali svakako je preporuka da budete smješteni u zanimljivim drvenim bungalovima ili da se prepustite prirodi i prespavate u kampu za šatore, pod vedrim nebom. Na jezeru možete iznajmiti pedaline, čamce i odlično je mjesto za ribolov, jer u njemu ima šarana, riječnih rakova, jezerske pastrmke i mnogo drugih vrsta ribe.

Za nastanak Boračkog jezera vezuje se legenda „Gavranovi dvori“. Priča govori da je na tom mjestu postojalo planinsko selo koje je bilo jako bogato i u njemu je živio bogat čovjek – Gavran. Jednog dana, na vrata su mu došla dvojica prosjaka moleći za hljeb i konak. Gavranova žena im je ponudila samo hljeb, ali ne i prenoćište, i to na takav način da ih ponizi, našta su je oni i upozorili. Gavranova supruga im je rekla: „Šta će meni Bog tvoj, dok je meni Gavran moj“. Sutradan je grad sa svim svojim stanovnicima i kućama bio potopljen i tako je nastalo jezero.

Sezona na Boračkom jezeru traje od juna do početka septembra i nezaobilazno je ako volite prirodu, domaću hranu, a želite da pobjegnete od gradske buke i vreve. Mirno eko-selo „Boračko jezero“ idealno je mjesto za vaš odmor i relaksaciju. Prostire se na preko 37 hiljada metara kvadratnih. Od većih gradova, Sarajeva i Mostara, kompleks je udaljen na oko 80 kilometara. Ovo je svakako i naš prijedlog za vaš savršen odmor ovog ljeta, bilo da idete sa porodicom, partnerom ili prijateljima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.