Najbolja jela iz Bosne i Hercegovine

Najbolja jela iz Bosne i Hercegovine

U Bosni i Hercegovini se poklanja velika pažnja ukusnoj hrani i piću. Osnovna karakteristika bosanske kuhinje je lagani način pripreme jela, bez mnogo žurbe, ali sa mnogo ljubavi i pažnje.

Gastronomija se razvijala pod brojnim uticajima sa Istoka i Zapada, posebno poslednjih 500 godina. Dodirivanje različitih kultura i tradicija na tlu Bosne i Hercegovine ostavilo je trag na lokalnoj gastronomiji. Uticaji i tehnike pripremanja obroka koji su došli spolja, vremenom su uklopljeni u domaću tradiciju i nastao je vrlo zanimljiv spoj.

Tradicionalna hrana uglavnom se priprema s mesom, obroci su obilni i veoma ukusni. Meso je kvalitetno i pripremljeno sa posebnom pažnjom. Od mesa se prave neka od najpopularnijih bosanskohercegovačkih jela, kao na primjer: bosanski lonac, ćevapi, begova čorba, pita burek, i grah.

Pite i burek

bosanski specijaliteti

 

 

 

 

Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive, špinat i tikvice. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koristev mlijeko, kajmak i pavlaka.

Region Hercegovine je pogodan za uzgajanje vinove loze i proizvodnju vina, dok se u Bosni i Hercegovini rakija obično pravi od šljiva.

U Sarajevu i svim ostalim bosanskohercegovačkim gradovima lako ćete naći ćevape i pitu. Ukoliko se zadesite u Hercegovini, posebno u Blagaju, nedaleko od Mostara, obavezno probajte ribu, pastrmku, koja se uzgaja u lokalnim uzgajalištima, i svojevrsni je lokalni specijalitet.

Uz ceste ćete najčešće naići na restorane koji nude janjetinu sa ražnja. To je poseban specijalitet i poslastica za ljubitelje mesa. Prodaje se na kilogram i uglavnom se jede sa pečenim krompirom i sezonskom salatom.

Janjetina sa ražnja

Bez obzira šta naručili u Bosni i Hercegovini skoro uvijek ćete dobiti i hljeb koji se tradicionalno konzumira u velikim količinama. Supa i salata su također uobičajena jela od kojih se sastoji jedan kompletan obrok.

Jagnjetina 1

Begova čorba

Najcjenjenija supa u Bosni i Hercegovini je ustvari begova čorba. Tarhana čorba je također domaće jelo turskog porijekla koje se i danas pravi širom zemlje. “Tarhana çorbasi” je originalni naziv za čorbu od tarhane. To je kiselkasto dehidrirano domaće tijesto koje se stavlja u supu tj. čorbu od paradjiza ili temeljac.

Begova corba 1

Salate

Salate su najčešće sezonske. Po restoranima se služe i tzv. zimske salate poput ajvara, đumbira, ali i kiselog povrća kao što su kiseli krastavci, kisele paprike i sl.

Slatka jela

Slatka jela u Bosni i Hercegovini također mame gastronomske uzdahe, posebno posjetilaca iz inostranstva. Slastice su ukusne i kvalitetne, jer se najčešće spravljaju od domaćih proizvoda. U tradicionalne bosanskohercegovačke poslastice spadaju baklava, kadaif, ružice i tufahije.

Pića

Što se tiče pića, u Bosni i Hercegovini nezaobilazna je crna kafa, kao i sam ritual ispijanja i uživanja u kafi sa prijateljima i poznanicima. U domovima širom Bosne i Hercegovine kuha se i služi tzv. bosanska ili turska kafa. Može se naći i u nekim od mnogobrojnih kafića u Sarajevu i ostalim gradovima, a često se služi sa rahat lokumom koji je istočnjačka poslastica, ili kockom šećera.

Bosanska kafa

Od alkoholnih pića u Bosni i Hercegovini popularno je pivo, vino te žestoka pića. Ponuda domaćeg piva je bogata – Sarajevsko pivo, tuzlanski Pilsner, bihaćki Preminger, banjalučki Nektar. U Hercegovini se tradicionalno prave kvalitetna vina. Pitka crna i suha bijela vina iz Hercegovine iznenađujuće su kvalitete te stoga obavezno probajte vina Vinarije Čitluk ili HEPOK. Male vinarije uz Vinsku cestu u Hercegovini gastronomski su dragulji u kojima ćete istinski uživati u domaćim vinima, pršutu, i smokvama.

Bosanska kafa

Bosanska rakija

Od žestokih alkoholnih pića najčešća i najpopularnija je domaća šljivovica, rakija napravljena od šljiva, ali su uobičajene i rakije od ostalog voća: kruška (od kruške), loza (od grožđa), višnjevača (od višanja), orahovača (od oraha), kajsijevača (od kajsija), jabukovača (od jabuka), dunjevača (od dunja), travarica (s raznim ljekovitim travama) itd. Domaće rakije izvanredne su kvalitete, često s udjelom alkohola i preko 40%.

rakija

Voda

Voda je u Bosni i Hercegovini izvanrednog kvaliteta. Skoro svi gradovi u Bosni i Hercegovini imaju bar jednu javnu česmu, koje se najčešće nalaze ispred ili uz džamije. U Bosni i Hercegovini ćete često naći česmu i uz cestu koje su u prošlosti koristile putnicima, a na planinama su uobičajeni potoci i izvori pitke vode.

Ukoliko vas put nanese u Bosnu i Hercegovinu, obavezno probajte specijalitet bosanske kuhinje, jer nećete se pokajati 🙂

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *