Svjetski turizam će zbog pandemije imati pad prihoda od 45 posto

Svjetski turizam će zbog pandemije imati pad prihoda od 45 posto

Zemlje članice G20 obećale su ublažiti teške ekonomske posljedice pandemije koronavirusa po svjetski turizam, jednu od najteže pogođenih industrija u kojoj milioni ljudi riskiraju gubitke radnih mjesta.

Ograničenja nametnuta radi suzbijanja širenja Covid-19 teško su naškodila međunarodnom turizmu, za koji se procjenjuje da će zabilježiti pad prihoda od 45 posto, sudeći po Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ministri turizma G20 obećali su osigurati saradnju dok njihove zemlje ublažavaju mjere ograničenja društvenog života i restrikcije putovanja, podržavajući oporavak ugrožene turističke industrije.

“Obavezujemo se na pomoć turističkim firmama, poduzetnicima i radnicima kako bi se adaptirali i započeli nove aktivnosti u eri nakon krize”, navode ministri u zajedničkom saopćenju nakon virtualnog sastanka čiji je domaćin bila aktuelna predsjedavajuća grupe, Saudijska Arabija, prenosi agencija Fena.
Skoro 75 miliona radnih mjesta je ugroženo u tom dinamičnom sektoru, tvrde oni, navodeći podatke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam.
Ministar turizma Saudijske Arabije, koji je u prošloj godini izdao prve turističke vize kako bi ojačao taj sektor, izrazio je nadu da da će posljedice pandemije biti ‘kratkoročne’.
Saudijski turizam suočava se s teškim posljedicama samo nekoliko mjeseci nakon što je pokrenuo izdavanje novih viza u septembru prošle godine, gajeći ambiciju da bi mogao primiti 100 miliona posjetilaca do 2030. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *