Otkazano 80 posto turističkih aranžmana u hotelima u Sarajevu

Otkazano 80 posto turističkih aranžmana u hotelima u Sarajevu

Zbog širenja koronavirusa u brojnim evropskim, svjetskim, ali i susjednim državama, osjetne su posljedice na turizam u BiH, a posebno Kanton Sarajevo u kojem je otkazano oko 80 posto gostujućih aranžmana u hotelima. I iz Turističke zajednice KS su naveli kako je ove godine turizam doživio veliki pad.

U većim sarajevskim hotelima u martu odgođeno 80 posto rezervacija

Italija, Kina, Južna Koreja i Iran su države koje bilježe veliki broj slučajeva zaraze koronavirusom. Prema podacima Turističke zajednice KS, kao i većih sarajevskih hotela, najveći broj turista i gostiju je u BiH, ali i njen glavni grad dolazio upravo iz Italije i Kine. 

Kako su nam naveli iz grupacije hotela Evropa oko 80 posto turističkih grupa su otkazale svoje rezervacije za mart, te su naveli da se trenutna situacija širenja koronavirusa odrazila i na održavanje konferencija koje su planirane u maju.

“Generalno velika panika vlada među gostima koji nam dolaze iz brojnih svjetskih zemalja i ta situacija se u velikom procentu odrazila na naše poslovanje i generalno na turizam i hotelijerstvo. Većine grupa su otkazale smještaje za mart, a otkazani su i brojni događaji, poput velikih kongresa i konferencija. Bitno je istaći da kod nas odsjedaju ljudi iz svih zemalja uključujući i regionalne i svjetske tako da ne mogu izdvojiti nikoga posebno jer su to turističke grupe koje su gotovo sve otkazale za mart”, naveli su iz grupacije hotela Evropa.

Naveli su nam da su najviše rezervacija otkazali gosti iz Italije, zatim Kine i SAD-a.

“Iz Italije su nam svi aranžmani otkazani, iz SAD-a su trebali doći gosti na konferenciju, kao i gosti iz Kine koji su trebali učestvovati na njoj, međutim, sve je otkazano. Zbog panike koja vlada zbog koronavirusa i svih mjera koje su se morale poduzeti zaista je drastično utjecalo na turizam u našoj zemlji, pogotovo velike posljedice osjete hotelijeri. Nikada se nije desila ovakva situacija kao sada kada je riječ o broju otkazanih aranžmana“, istakli su.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.