Najezivije turističke lokacije na zemlji

Najezivije turističke lokacije na zemlji

Iako su jezive, neke destinacije su postale veoma popularne među turistima.Naša je planeta bogata na nebrojeno puno načina i dom je mjestima neopisive ljepote, ali neki su njeni dijelovi više nego zastrašujući. Nekim lokacijama ne trebaju uklete kuće i masovna groblja da bi bile jezive, nego su takve same po sebi, piše Daily Star.

Bez obzira na svoju neobičnost i upravo zbog svoje jedinstvenosti, mnoge od ovih lokacija postale su popularne turističke destinacije, a evo čime su stekle svoju reputaciju.

1. Cesta smrti, Bolivija

North Yungas Road u Boliviji, dug 64 kilometra, koji neki zovu i Cesta smrti, ruta je koju su izgradili ratni zarobljenici iz Paragvaja tokom Rata za Chaco 1930. godine. Ona vodi od La Paza do Las Yungasa, a 1995. je proglašena najopasnijom cestom na svijetu. Velikim dijelom nalazi se na visini od 4.650 metara i prolazi kroz kišne šume. Sigurnija ruta izgrađena je 2006. godine, ali je godišnje do tada na njoj ginulo do 300 ljudi. Bez obzira na smrtonosni spust i nesigurnost, ova cesta privlači oko 25.000 posjetitelja godišnje, a turisti se upozoravaju da budu oprezni, posebno kada naiđu na slijepe zavoje, kojih ima puno.

2. Pećine Gomantong , Malezija

Ovaj intrigantni sisitem pećina nalazi se u Sabahu i nije mjesto za one koji su strašljivi. U ovim pećinama živi dva miliona slijepih miševa, a njihovo je tlo puno njihovih izlučevina. Jedinstveni miris koji se zbog toga uvukao u zidove pećine nazvan je “najgori smrad poznat čovječanstvu”. Milioni žohara gmižu zidovima i niko od posjetitelja koji uđu u ove pećine ne može ih izbjeći. To nije sve – ovo je mjesto krcato zmijama, škorpionima, pacovima, rakovima i velikim stonogama – otrovnim insektima dugim najmanje 8 centimetara.

3. Vrata do pakla, Turkmenistan

Ovo zastrašujuće prirodno čudo rupa je u zemlji koja neprestano gori. Ovaj krater u Darvazi u Turkmenistanu Rusi su smatrali profitabilnim naftnim nalazištem 1971. godine. Inženjeri su tamo postavili opremu za bušenje i počeli s operacijama izvlačenja nafte, ali se tlo ubrzo urušilo i napravilo veliki krater koji je progutao cijeli kamp. Zbog toga je odlučeno da se odustane od izvlačenja nafte kako bi se izbjeglo širenje otrovnih plinova po okolnim gradovima i da se ova rupa zapali. Očekivalo se da će vatra stati nakon nekoliko sedmica, ali ovaj krater i danas, 50 godina kasnije, neprestano gori.

4. Polja paukova, Australija

Čudni fenomen događa se svake godine u gradu Wagga Wagga u Novom Južnom Walesu – hiljade paukova svojim mrežama prekriva polja. Ova se stvorenja masovno sele kako bi izbjegla proljetne poplave.

Kako je proljetna sezona 2012. godine bila posebno kišovita, veći se broj paukova iselio pa su tamošnja polja bila prekrivena debelim slojem paučine, što bi bio lijep prizor da nije zastrašujuć.

5. Blood Falls, Antarktik

Naučnici su se godinama pitali zašto je hladni klif na Antarktiku prekriven crvenom bojom. Ova crvena tekućina slijeva se u jezero Bonney i smatralo se da je izaziva alga iz vode, ali ova pretpostavka nije nikad potvrđena. Tek 2017. godine utvrđeno je da ovaj fenomen nastaje tijekom oksidacije željeza u slanoj vodi. To je isti hemijski proces kao i hrđanje zbog čega je i boja slična boji zahrđalog željeza. Čak ni ovo otkriće ne čini ovo mjesto ništa manje jezivim.

6. Otok zmija, Brazil

Naziv ovog otoka govori sve – on je pun zmija. Ilha da Queimada Grande mali je otok, ima površinu od 43 hektara i ljudima je zabranjen da ga posjećuju jer na njemu živi između 2.000 i 4.000 zmija. One su ostale zarobljene na otoku kada je podizanje nivoa mora prekrilo zemlju i odcijepilo ovaj komad zemlje od ostatka kopna. Na njemu, između ostalih, živi zlatna zmija, jedna od najopasnijih zmija na planetu čiji vas otrov može ubiti u roku sat vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.