FESTIVAL 2020 – festival testa, testenine i hleba

FESTIVAL 2020 – festival testa, testenine i hleba

Festival TESTIVAL 2020 ima za cilj da predstavi male proizvođače testa, testenine i hleba, otkrije skrivene prednosti i prognozira budući razvoj etnogastronomije

Punih 48 sati vikenda, 29. februara i 1. marta, biće ispunjeno mirisom peciva koji će se širiti Dorćol Platz-em u Dobračinoj 59b, Beograd. Događaj je zamišljen kao jedinstvena mešavina prodajne izložbe, dvadesetak inspirativnih predavanja i niza „testivalskih“ radionica dopunjenih show cookingom.

Na prodajnoj izložbi će 30 izlagača ponuditi svoje proizvode po akcijskim cenama. U međuvremenu će na svakih pola sata ili sat naizmenično teći stručna predavanja i kulinarske radionice, i to oba dana TESTIVALA.

Hrana je najbolji lek! – uzvik s kojim bi se pre svih složio prosvetitelj i narodni lekar Vasa Pelagić, ali i dodao da „od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.” U to ime, udruženje Festival testa testenine i hleba Testival, u saradnji sa Dorćol Plaz-om, partnerski organizuje prvi TESTIVAL 2020 sa izuzetnim programom!

Svaki festival ima svoje zvezde, a na TESTIVALU 2020 to su čuveni profesionalci, proizvođači, hedonisti (i to je zanimanje!) i posvećeni zaljubljenici u dobar zalogaj i dobru kapljicu. Profesionalce predvode Metro HoReCa centar sa Milicom Aleksić, a za njima sledi profesionalni kuvar Dejan Ilić sa inkluzivnom radionicom izrade domaće testenine. Snežana Đuričin Kuštrimović će govoriti o istorijatu nastanka testenine, kao i istorijatu holandske kosmpolitske kuhinje sa akcentom na specijalne vrste hleba. Hedoniste predvodi Dragan Đorđević, CHO AAH!, zanatske proizvođače Dušica Milosavljević, Kosta Jordanovski i Nemanja Đukanović, a ljubitelje zalogaja, dobre kapljice i dobrog vina Dragan Mijailović i Zoran Dragoljević Žorž. O nematerijalnoj kulturnoj baštini – vojvođanskom hlebu cipovki, govoriće Dimitrije Vujadinović.

Među izlagače koji će nuditi svoje savršeno izrađene proizvode od testa umešaće se i Turistička organizacija opštine Ražanj. Ona će, pored očekivano bogate gastronomske ponude, predstaviti i ražanjsko crepuljarstvo. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

Udruženje TESTIVAL prodavaće poznate pite savijače, ali u obliku oznake za WiFi! Ova originalna WiFi „ikonica“ već je dobila i ime:  „VajFaj pita, bre!“. Deo prihoda od prodaje pita, Udruženje TESTIVAL uplatiće na račun Saveza za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Srbije (Savez MNRO).

Raznovrstnost i kvalitet izlagača pokazaće koliko je gastronomska tradicija Srbije očuvana, koliki je potencijal za razvoj, a izlagači će imati priliku, da osim prodaje svojih proizvoda i komunikacije sa krajnjim kupcima, međusobno razmene iskustva, recepte, savete i ideje.

Pojedinačna ulaznica za odrasle: 200 RSD. Besplatan ulaz za decu do 18 godina.

Za prvih 100 posetilaca sa plaćenim ulaznicama na poklon tekstilne torbe, kao podrška ekološkoj inicijativi za izbacivanje plastičnih kesa iz upotrebe.

Festival TESTIVAL 2020 održava se uz podršku Turističke organizacije Srbije i nalazi se u zvaničnom kalendaru događaja TOS za 2020. godinu.

Detaljnije na sajtu: www.testival.rs.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.