BiH iz drugog ugla – Najljepše tvrđave naše zemlje

BiH iz drugog ugla – Najljepše tvrđave naše zemlje

U današnjoj epizodi Bosna i Hercegovina iz drugog ugla pogledajte neke od najljepših tvrđava.

Bijela tabija je tvrđava na cesti Dariva – Mošćanica, na istočnoj visinskoj koti sarajevske kotline. Podignuta je na mjestu srednjovjekovne tvrđave, sagrađene oko 1550. godine. Gornji dio Tabije u krupnim kamenim blokovima nastao je u austro-ugarskom periodu. Tvrđava je bila od velikog značaja za obranu grada prilikom napada austrijskog princa Eugena Savojskog u 17. stoljeću, te austrougarske vojske 1878. godine.

Bijela tabija se nalazi unutar graditeljske cjeline Stari grad Vratnik koja je proglašena Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Jajačka tvrđava podignuta je na kraškom brdu poviše vodopada rijeke Plive. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine[1] Tu su otkriveni slojevi eneolitskog naselja, materijal iz bronzanog doba i nalazi iz rimskog doba.

Stari grad Ljubuški (još i tvrđava hercega Stjepana) srednjovjekovna je tvrđava koja se nalazi na brdu Buturovica iznad Ljubuškoga. Nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine.[1] Osim Starog grada koji se nalazi na koti od 350 mnm, na Buturovici se nalaze još dva lokaliteta: Gradina Sitomir (395 mnm) te Gradina na Buturovici (397 mnm).

Tvrđava Kastel se nalazi u Banjoj Luci i predstavlja jednu od najstarijih građevina u Bosni i Hercegovini. Postoji malo informacija o tome tko i kada je sagradio Kastel ali po mnogim procjenama tvrđavu Kastel su najvjerojatnije sagradili Rimljani u 3. stoljeću, iako neki nalazi tvrde da je tvrđava izgrađena kasnije, tj. u 9. stoljeću nove ere.

Tvrđava je sa svih strana opasana kamenim zidinama, na kojima su podignute puškarnice i osmatračnice, što govori da je u prošlosti bila veoma snažno vojničko utvrđenje…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.