BiH iz drugog ugla – Bihać i rijeka Una

BiH iz drugog ugla – Bihać i rijeka Una

U ovom dijelu serijala “Bosna i Hercegovina iz drugog ugla” predstavljamo Vam grad Bihać kao i jednu od najljepših rijeka u BiH, rijeka Una.

Grad Bihać

Bihać je grad i središte istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine te upravni centar Unsko-sanske županije.

Površina općine iznosi 900 km². Do 1995. godine površina općine iznosila je 689 km² da bi, po zaključenju Dejtonskog sporazuma, dio prijeratne općine Drvar bio pripojen općini Bihać. Prema popisu iz 1991. godine, općina je imala 70.732 stanovnika, a prema službenim podacima broj stanovnika 2003. godine iznosio je 60.707.

Geografski položaj i pogodni klimatski uslovi su od pradavnih vremena pogodovali naseljavanju ljudi na bihaćko područje. Iako nedavno istraženo, na osnovu iskopina i brojnih ostataka, ustanovljeno je prisustvo čovjeka u starijem kamenom, kasnom bronzanom, te starijem i mlađem željeznom dobu. U Račiću, deset kilometara jugoistočno od Bihaća, zajedno sa kostima mamuta, pronađena su dva kremena novčića.

Kapetanova kula

Postoji nekoliko legendi o Kapetanovoj kuli. Ona najpopularnija koja jednim dijelom i jeste utemeljena na histroijskim činjenicama kaže da je Bihaćka utvrda – Kapetanova kula spasila život ugrasko-hrvatskom kralju Beli IV od tatarskih konjanika. U znak svoje zahvalnosti Bela IV je proglasio Bihać slobodnim gradom. Iako spada među najstarije građevine Bihaća, Kapetanovoj kuli do dana današnjeg nije utvrđen tačan nastanak.

Kameno turbe

Odmah pored Kapetanove kule nalazi se poznato bihaćko Kameno Turbe. Tačno vrijeme ni njegovog nastanaka nije utvrđeno, ali predpostavlja se da je nastalo odmah nakon ustoličenja nove austrograske vlasti. Za vrijeme vladavine Osmanlija na mjestu porušene kataoličke crkve nalazilo se prvo turbe sačinjeno od drveta. No, kada je nova vlast krenula sa gradnjom crkve na starim temeljina, ono je moralo biti uništeno, ali na lokaciji samo par metara udaljenoj sagrađeno je novo turbe od lokalnog kamena bihacita.

Džamija Fethija

Fethija džamija je jedina evropska islamska bogomolja u gotičkom stilu. Predstavlja jednu iod najočuvanijih sakralnih građevina u BIH. Prvobitno je sagrađena kao crkva Svetog Antuna Padovanskog krajem XII i početkom XIV stoljeća, ali dolasko Osmanlija na ove prostore i osvajanjem posljednje utvrde u Pounju – Bihaća crkva se preuređuje u glavnu džamiju u gradu i dobija naziv Fethija, što znači osvojena. Fethija džamija je bila uzor za izgradnju džamija u Krajini, koje odlikuje nešto izduženiji molitveni prostor, izduženi prozori i mahfil u dvije razine.

Crkva Sv. Antuna

Crkva Sv. Antuna je građena krajem XIX stoljeća, a završena 1894 godine u maniru zapadnoevropskog elekticizma. Smatra se da je sagrađena na lokaciji gdje se je nalazila porušena srednjovijekovna bihačka crkva. Sam izgled crkve bio je, u vrijeme završene gradnje, više nego fascinantan. Prostorno je zauzimala oko 900 m2, sa visokim pravougaonim zvornikom i bila je jedna od tri največe crkve u Bosni i Hercegovini.

Rijeka Una

Una je rijeka koja većim dijelom svog toka razdvaja Bosnu i Hrvatsku. Ime rijeke Une nastalo je od latinske riječi una – jedna, jedina.

Una izvire u Hrvatskoj, u dolini između planina Plješevice i Stražbenice na nadmorskoj visini od oko 450 metara a utječe u Savu u blizini Jasenovca u koju ulije gotovo 8 milijardi kubnih metara vode godišnje! Ukupna dužina toka iznosi oko 212 kilometara. Izvor rijeke Une neodoljivo podsjeća na malo jezero zelenkasto modre boje oko kojeg su naslagane velike vapnenačke stijene. Veoma hladna izvorska voda izbija ogromnom snagom iz podzemlja i stvara snažne virove. Već nakon 20-tak metara od izvorišta nalazi prvi slap.Una u svom gornjem toku ima naglašene osobine planinske rijeke a voda u gornjem toku, sve do Martinbroda ima prvu kategoriju kvalitete. Odavdepa nadalje, voda je II kategorije kvalitete.

Prvi veliki slap se nalaz kod Martin broda, mjesta smještenog na dnu kanjona na ušću rijeke Unac u Unu. Upravo ovdje se nalazi mjesto gdje je Una najljepša i gdje su prizori gotovo nevjerojatni. Sedra je stvorila slap visok 55 metara te mnoštvo brzaka, kanala i otočića. Već tradicionalno, ovdje se održava Unska regata (međunarodna turistička kajak regata) a Martin brod je diljem Europe čuven po raftingu, sportu kojem pogoduje nemiran i nestašan vodeni tok.
Ovdje, u neposrednoj blizini se nalazi prelijepi pravoslavni manastir Rmanj i Milančeva kula koja datira iz doba rimljana.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.