Predstavljamo – Opština Knjaževac

Predstavljamo – Opština Knjaževac

Knjaževac je opština pitomih dolina tri Timoka, valovitih brežuljaka i visokih i surovih planinskih vrhova Stare planine. Na ovoj raskošnoj geografskoj površini skriveno je mnoštvo kulurno-istorijskih spomenika iz različitih epoha, od praistorije, drevnih rimljana i njihovog vojnog utvrđenja Timakum Minus, srednjevjekovnog bisera Timočke eparhije-Bogorodičine crkve, do spomenika previranja na istorijskoj sceni Srbije-Gurgusovačka kula, modernih tvorevina današnjice koje će tek postati znamenite.

Staro gradsko-trgovačko jezgro i ambijentalna sredina po kojoj je Knjaževac prepoznatljiv je Stara čaršija. Čaršija se sastoji iz gornjeg niza obejkata koji datiraju iz perioda Turske vladavine i donjeg niza koji je nastao nakon oslobođenja. U ovu koloritnu cijelinu ukomponovan je i Spomen park koji se nalazi sa druge strane Svrljiškog Timoka. Knjaževčani se rado sjećaju vremena kada su rijekom plovili čamci, a na pozornici iznad Timoka, pod Starom čaršijom i Spomen parkom, na daskamo koje život znače održavao Festival kulture mladih Srbije.

Čuvari kulturnog identiteta knjaževačkog kraja su Zavičajni muzej i Muzej grada. Zavičajni muzej je smešten u porodičnoj kući Sibinovića. Jedinstvena zbirka kojom se Knjaževac ponosi je etnografska zbirka dvopređnih čarapa. Predmeti u Muzeju pričaju priču o istoriji i razvoju ovog kraja.

Muzej grada je smešten u kući Ace Stanojevića, radikalskog prvaka. Kuća je opremljena njegovim ličnim predmetima i predmetima koje su muzeju na poklon dale knjaževačke stare porodice. 

Najstarije vojno utvrđenje u timočkoj oblasti Timacum Minus (lat. Timacum – Timok, hidronim; lat. minus – “donji”) podignuto je u dolini Belog Timoka, kod sela Ravna, nedaleko od Knjaževca. U neporednoj blizini lokaliteta osnovan je komplek Arheo etno park koji je smešten u dvorištu stare seoske škole. Park obuhvata lapidarijum, prikaz seoske arhitekture s kraja 19. vijeka i Muzej vina. Učionica škole je pretvorena u istraživačku stanicu i u njoj su izloženi predmeti pronađeni na lokalitetu. U selu Donja Kamenica, na desnoj obali Trgoviškog Timoka u centu sela, nalazi se jedan od najlepših sakralnih objekata crkva Presvete Bogorodice. Crkva datira iz 14 vijeka i fascinira svojim arhitektonskim sklopom, izgledom i dobro očuvanim fresko slikarstvom.

Priroda se potrudila da stvori izazovne terene i pojave koje plene svojim karakteristikama. Na samo 5 km od Knjaževca u selu Rgošte, podzemna termalna voda brojnih ljekovitih svojstava, formira prirodno jezerce, čiju je obalu opština uredila i pretvorila u atraktivno i uređeno izletište. Topla voda Rgoške banje ljek je za tijelo i dušu starije populacije, dok mladi uživaju u blagodetima ove vode na Sportsko rekreativnom kompleksu bazena “Banjica”, koji obuhvata bazen olimpijskih razmjera, dečiji mini akva park, mješovite terene za male sportove i restoran. Posjetiocima je na raspolaganju spa centar sa parnim kupatilom, saunom i sobom za masažu.

Poseban kuriozitet u reljefu je klisura Ždrelo, u selu Stogazovac, poznata još i kao “Knjaževački meteori”.  Stene specifičih formacija  izdižu se iznad rijeke i do visine od 70-80 metara, svaka od njih ima simbolično ime. U koritu rijeke izvire tzv. “sveta voda” u narodu poznata kao “božja trpezica”. Ostaci starih vodenica, pećine i srednjevekovna crkvica Vidovdan skriveni su bujnim rastinjem.

Knjaževac je poznat i kao vinogradarski kraj, poznat po kvalitenim vinima još iz rimskog perioda. Knjaževac se nalazi na nacionalnoj ruti “Putevi vina”.

Svaki dan u Knjaževcu nova je avantura i donosi ponovni užitak.

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *