FlyBosnia vraća avion, planira letove za Pariz i Barcelonu

FlyBosnia vraća avion, planira letove za Pariz i Barcelonu

Aviokompanija FlyBosnia je jedan od svoja dva aviona Airbus A319 vratila svom najmodavcu Aercap i upravljat će jednočlanom flotom za vrijeme zimske sezone 2019/20, koja traje do kraja marta. Ovaj avion, registriran E7-FBB, u utorak je prevezen za Bangor u Sjedinjenim Državama, okončavši petomjesečni najam aviokompanije FlyBosnia.


Najam je prvobitno bio planiran za dugoročnu namjenu. FlyBosnia je najavila da će dodati još jedan A319 svojoj floti u aprilu nakon što nastavi sezonske operacije na Bliskom istoku. Međutim, početkom ove godine potpisala je ugovor s najmodavcem AerCapom da preuzme još dva A319 i postavila je cilj da flota ima osam aviona do 2023.
Ipak, glasnogovornica kompanija FlyBosnia najavila je da je ‘jedan avion dovoljan za njihove operacije do aprila’.
FlyBosnia trenutno održava samo jednu zakazanu rutu, do londonskog Lutona, kojoj će se od danas (4.11.) pridružiti i Rim. Ova kompanija također planira da nastavi operacije u Rijadu u Saudijskoj Arabiji 14. novembra i obavi niz čarter letova tokom zimskih mjeseci, prvenstveno prema Napulju i Bariju.
Izvršni direktor aviokompanije FlyBosnia, Tarik Bilalbegović, rekao je da će uvesti linije za Pariz i Barcelonu, a da se letovi za francusku prijestonicu očekuju u januaru, prenosi portal Ex-Yu Aviation.
“Sljedeći gradovi bit će Pariz i Barcelona, ​​a zatim ćemo svakodnevno povećavati letove za London Luton i Rijad, kako bismo udovoljili potražnji putnika između Ujedinjenog Kraljevstva i Saudijske Arabije. U budućnosti namjeravamo uvesti i letove za Milan, vjerojatno tokom 2020. godine, ali još nije donesena odluka”, izjavio je Bilalbegović.
Unatoč svojim planovima za širenje, FlyBosnia i dalje duguje gotovo pola miliona eura za rukovanje, slijetanje i druge troškove. Ova aviokompanija dostavila je plan otplate svog rastućeg duga, međutim, vjeruje se da predložena rješenja nisu zadovoljavajuća za aerodrom. Prošlog mjeseca FlyBosnia je najavila da razmatra mogućnost prebacivanje svojih operacija iz glavnog grada BiH u Mostar i Tuzlu.
“Naša kompanija i osoblje razmatraju mogućnost premještanja poslovanja u Tuzlu i Mostar. U takvom slučaju, letjeli bi za Rim iz Mostara, dok bi iz Tuzle bili održavani London i druga EU odredišta iz kojih bismo osiguravali autobusne transfere do Sarajeva”, navedeno je iz aviokompanije FlyBosnia.

Izvor: www.profitiraj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *