Sarajevski Festival Turizma

Sarajevski Festival Turizma

I ove godine,  od 23.-25.oktobra,  KJP Centar „Skenderija“ daje svoj doprinos razvoju turističke ponude Bosne i Hercegovine organizacijom velikog turističkog događaja SARAJEVSKOG FESTIVALA TURIZMA – 41. Međunarodnog sajma turizma, ugostiteljstva i turističke berze.

SARAJEVSKI FESTIVAL TURIZMA okuplja turističku ponudu Bosne i Hercegovine i pozicionira njeno mjesto u regionu. Bosna i Hercegovina je veoma zanimljiva turistička destinacija, zahvaljujući geografskom položaju, izuzetnim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskom nasljeđu i pogodnim klimatskim uslovima. Upravo ova manifestacija ima zadatak da prije svega afirmiše bh. turističku ponudu i potencijale.

Naravno, dio ove manifestacije je i turistička ponuda stranih turističkih ponuđača, koji su vrlo zainteresovani da pored promocije svojih turističkih destinacija, upoznaju i vrlo bogatu turističku ponudu Bosne i Hercegovine.   

Prezentacije strane i domaće turističke ponude, stručne konferencije, predavanja, promocije, kulturno-umjetnički program dio su sadržaja koji će se ponuditi turističkim radnicima i široj publici.

Tema ovogodišnje manifestacije je „Outdoor i avanturistički turizam“.  Outdoor i avanturistički turizam jedan je od najbrže rastućih kategorija turizma.  U potrazi za jedinstvenim iskustvima, turisti se okreću avanturističkom turizmu i destinacijama koje su još uvijek nedovoljno otkrivene. Savremeni turista traži više od pasivnog odmora, preferira dodatni sadržaj i atrakcije kako bi obogatio svoje slobodno vrijeme i posjetu određenoj destinaciji.

Program sajma će već tradicionalno obuhvatiti i ugostiteljstvo kao vrlo važan segment turističke ponude. Tako će i ove godine u saradnji sa Udruženjem kuhara u BiH biti organizovan raznovrstan program /međunarodna takmičenja, degustacije, predavanja…/.

Pokrovitelji manifestcije su Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri pri organizaciji programskih sadržaja manifestacije su: Prirodnomatematički fakultet Univerziteta u Sarajevo, Odsjek za geografiju i Udruženje kuhara u BiH.

Na sajmu će se predstaviti oko 70 izlagača – turističkih zajednica, hotela, turističkih agencija, parkova prirode, prevoznika, restorana, proizvođača i trgovaca ugostiteljskom opremom, privrednih udruženja, stručnih časopis i dr. iz 5 zemalja (BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora i Turska).

Radno vrijeme sajma je od 10 do 18 sati.

Ulaz na sajam je slobodan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.