/NA RAVNOJ PLANINI OTVORENA PRVA GONDOLA U BIH

NA RAVNOJ PLANINI OTVORENA PRVA GONDOLA U BIH

Ski-centar “Ravna planina” danas je svečano otvorio gondolu prema Jahorini, prvu u BiH, koju su do sada imala samo svjetska skijališta.

Instalacija je postavljena u podnožju Ravne planine. Žičara ima 18 kabina, a jedna kabina može da primi deset putnika. Ukupni kapacitet gondole je 2.200 putnika na sat.

Gondola nije predviđena samo za zimsku sezonu već će raditi tokom cijele godine, pa će u ljetnim mjesecima služiti za panoramsko razgledanje i voziće putnike do vrha Ravne planine odakle se vide Jahorina, Zlatibor, Tornik, vrhovi Vlašića, dio Sarajeva, Pala i Romanije.

“Oni koji odluče da se provozaju žičarom, imaće priliku da se na vrhu planine, u novootvorenom restoranu kod vještačkih jezera, posluže kuhanim vinom ili drugim osvježenjem”, napomenula je Purkovićeva.

Ona je navela da je prva faza izgradnje gondole koštala 30 miliona KM i da je završena. Osim gondole, izgrađeno je i sedam i po kilometara novih ski-staza.

Druga faza podrazumijeva izgradnju gondole prema vrhu Ogorjelica na Jahorini.

“U ski-centru akivno radimo na tome da ovo bude Centar koji živi 365 dana u godini”,rekla je Borislava Purković, portparol ski-centra.

Purkovićeva je istakla da cijena povratne karte za gondolu iznosi pet KM koja je jedinstvena i važiće tokom cijele godine.